PIERNIK DŁUGO DOJRZEWAJĄCY


http://rarossa.blogspot.com/2014/11/piernik-dugo-dojrzewajacy_60.html


Tak jak w zeszłym roku z początkiem listopada, tak i teraz nastawiłam ciasto na piernik długo dojrzewający (staropolski). Ciasto będzie leżakować do Świąt Bożego Narodzenia, aby upiec z niego aromatyczny piernik oraz pierniczki, które nie tylko będą świetnie smakowały ale również zdobiły choinkę. Powracają do „dojrzewania” ciasta ostatnio w prasie wyczytałam ze dawniej ciasto na piernik nastawiano w dniu narodzin dziecka, a pieczone było dopiero w dniu jego ślubu- i właśnie  taki piernik, który  leżakuje kilkanaście lat można nazwać długo dojrzewający J











ETAP II











Około 20 grudnia ciasto podzielić na mniejsze części, mi wyszło 8 blatów które piekłam w formie 24 x 24 cm, w temperaturze 170º C  przez 15 - 20 minut.  Po upieczeniu ciasto owinąć pergaminem i obciążyć np książką. Po 2-3 dniach blaty piernika posmarować powidłami lub kremem budyniowym, i polać polewą.










8 komentarzy:

  1. Słyszałam już o tym pierniku, ale nie miałam okazji kosztować, musi byc przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo pyszny i obowiązkowy na Święta:)

      Usuń
  2. pierwszy raz słyszę o takim pierniczku, baaardzo ciekawe. Chyba spróbuję takie coś przygotować, bo ciekawi mnie jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak się zastanawiam, soda działa od razu po dodaniu do ciasta, więc w czasie dojrzewania
    wyparuje - chyba lepiej zastosować amoniak, który uaktywnia się w 60 stopniach,
    należy pamiętać, że amoniak musi wyparować podczas pieczenia w całości,
    więc zaleca się go do ciast "płaskich" (np. do wysokiego biszkopta bałbym się to użyć,
    bo mógłby w całości nie wyparować)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis ten używam od lat, i zawsze ciasto ładnie wyrasta, długo zachowuje świeżości.

      Usuń
  4. Anonimowy9/12/14 19:27

    czy taki piernik dojrzeje w dwa tygodnie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjęte jest ze ostatnim momentem aby nastawić to ciasto jest 6 grudnia, ale myślę że jeżeli teraz nastawisz, piernik też będzie smaczny. Pamiętać należy aby upiec ciasto przynajmniej 2 dni przed świętami. Po upieczeniu piernik będzie twardy, te dwa dni są po to aby zmiękł wtedy będzie idealny do jedzenia. Pozdrawiam i zycze udanych wypieków:)

      Usuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com