MIODOWNIK
listopada 11, 2014
4
Boże Narodzenie
,
ciasto kruche
,
kasza manna
,
Krem grysikowy
,
masło
,
MIODOWNIK
,
miód
,
Polewa
Ciasto
pachnące miodem, który nadaje mu także ładny złoty kolor. Przełożony smacznym
puszystym kremem, z polewą. Najsmaczniejszy dopiero po dwóch dniach od
przygotowania.
Ciasto: forma 23 x 23 cm
60 dag mąki pszennej
60 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
3.łyżki.miodu
3.łyżki.miodu
15 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka szczypta soli
Krem grysikowy
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka
12 dag cukru
20 dag masła
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka
12 dag cukru
20 dag masła
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy
Sposób wykonania:
Ciasto
Wszystkie
składniki, zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Podzielić na trzy równe
części, każdą część ciasta rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do
pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ciasta wyjąć
z formy i przestudzić.
Krem
Do
rondla wlać 500 ml mleka zagotować. 250 ml mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem waniliowy i wlać na gotujące się mleko, cały czas
mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem,
do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.
Pierwszy blat ciasta smarujemy połową kremu, na to wykładamy
kolejny blat ciasta smarujemy pozostałą częścią kremu, przykrywamy trzecim
blatem i polewamy polewą
Ale piękne ciasto, mniam, bardzo efektowne:)
OdpowiedzUsuńMiodownik to pracochłonne, ale i efektowne ciasto. Moja rodzinka je uwielbia:)
OdpowiedzUsuńBardzo wytworne i smaczne ciasto- mam w planach miodownik na Boże Narodzenie:)
OdpowiedzUsuńjedno z lepszych ciast:)
OdpowiedzUsuń