TORT JABŁKOWY
września 11, 2014
8
cynamon
,
GALARETKA
,
Jabłka
,
jogurt
,
szarlotka na zimno
,
TORT JABŁKOWY
,
żelatyna
Torcik
z słodko-kwaśną galaretką w kolorze bursztynu, zatopionymi w niej jabłkami oraz delikatnym jogurtem przykryty cynamonem.
SKŁADNIKI (
tortownica 20 cm)
Biszkopt:
2
jajka
2
łyżki mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
2
łyżki cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
MASA JABŁOWA:
1
kg jabłek
2
galaretki cytrynowe
3
szklanki wody
łyżeczka cynamonu
Ponadto:
400g
jogurtu naturalnego
3
łyżki cukru pudru
2
łyżki żelatyny
cukier waniliowy
cynamon
sposób
przygotowania:
biszkopt:
Oddzielić
żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na
puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem
dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać
sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min.
MASA JABŁOWA:
Jabłka
obrać wyciąć z nich kulki lub pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z
cynamonem dodać jabłka i gotować około 2 minut- do momentu aż jabłka będą pół
twarde. W szklance gorącej wody rozpuścić 2 galaretki, dodać do jabłek i dokładnie wymieszać- odstawić
do stężenia.
Tężejącą
masę jabłkową wylać na biszkopt, wstawić do lodówki.
2
łyżki żelatyny rozpuścić w ¾ gorącej wody. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, dodać żelatynę i dokładnie połączyć- wstawić do lodówki na
5-10 minut do momentu aż jogurt zacznie tężec. Tężejący jogurt wylać na masę
jabłkową, tort schłodzić przed podaniem oprószyć cynamonem.
Olu, on jest po prostu boski !!!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńwyglada cudownie, zjadlabym taki :D
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! I można trochę pogrzeszyć, bo same lekkie składniki :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto:) wygląda rewelacyjnie aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie wygląda!
OdpowiedzUsuńAle cudo ,pyszności.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze
OdpowiedzUsuń