TORT JABŁKOWY


TORT JABŁKOWY

KOSTKA JABŁKOWA

Torcik z słodko-kwaśną galaretką w kolorze bursztynu, zatopionymi w niej jabłkami oraz delikatnym jogurtem przykryty cynamonem. 


TORT JABŁKOWY


SKŁADNIKI ( tortownica 20 cm)
Biszkopt:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA JABŁOWA:
1 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
3 szklanki wody
łyżeczka cynamonu
Ponadto:
400g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
cukier waniliowy
cynamon

TORT JABŁKOWY



sposób przygotowania:
biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min.
MASA JABŁOWA:
Jabłka obrać wyciąć z nich kulki lub pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować około 2 minut- do momentu aż jabłka będą pół twarde. W szklance gorącej wody rozpuścić 2 galaretki,  dodać do jabłek i dokładnie wymieszać- odstawić do stężenia.
Tężejącą masę jabłkową wylać na biszkopt, wstawić do lodówki.

2 łyżki żelatyny rozpuścić w ¾ gorącej wody. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żelatynę i dokładnie połączyć- wstawić do lodówki na 5-10 minut do momentu aż jogurt zacznie tężec. Tężejący jogurt wylać na masę jabłkową, tort schłodzić przed podaniem oprószyć cynamonem.

TORT JABŁKOWY


TORT JABŁKOWY

TORT JABŁKOWY

8 komentarzy:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com