SZARLOTKA BISZKOPTOWA


SZARLOTKA BISZKOPTOWA



Szarlotka na delikatnym cieście biszkoptowym, przypominająca szarlotkę na zimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej szarlotki na kruchym cieście.

SZARLOTKA BISZKOPTOWA



SKŁADNIKI forma 24 x 35 cm

BISZKOPT:
6 jajek
6 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa  jabłkowa:
1 kg jabłek
Cukier (według uznania)
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek bułki tartej

Przygotowanie:

Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C ok. 25 min.

Masa jabłkowa
Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać.

Biszkopt podzielić na trzy części, każdą przełożyć masą jabłkową, wierzch posypać cukrem pudrem.





6 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystkie szarlotki, Twoja wersja wygląda mega smakowicie, pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon na szarlotki rozpoczęty:) Twoja wygląda cudnie- taka warstwowa, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda niezwykle zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała i niskokaloryczna :))

    Dzięki za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com