BABKA

BABKA

Zbliżają się Święta Wielkanocne, podczas których nie może zabraknąć babki. Chociaż tradycyjna baba wielkanocna jest drożdżowa, moja babka przygotowana jest z proszku do pieczenia ale jest równie smaczna i przede wszystkim ekspresowa.

BABKA


SKŁADNIKI

Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
3 jajka
125 g masła
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier
Łyżka kwaśnej śmietany
4-5 łyżek cukru pudru
parę kropel ulubionego aromatu

BABKA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto
Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem  na puszystą masę  Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,  następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną  pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około  45 minut w temperaturze 180 C.

Lukier
Cukier puder dokładnie wymieszać ze śmietaną i polukrować nim babkę.

BABKA






7 komentarzy:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com