SERNIK ZEBRA NA ZIMNO


SERNIK ZEBRA NA ZIMNO





Delikatny dwukolorowy sernik na zimno, na puszystym biszkopcie z polewą czekoladową.

SERNIK ZEBRA NA ZIMNO



SKŁADNIKI (tortownica 20 cm)

2 jajka
2łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa Serowa:
500 ml śmietany 36%
0,40 dag białego sera (najlepiej z wiaderka)
5 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
8 łyżeczek żelatyny.


Sposób przygotowania:
BISZKOPT;

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min.

Masa Serowa:

Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubici na sztywno z cukrem waniliowym. Biały ser wymieszać z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać obie masy mikserem. Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Powstał masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej połowy dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na chłodny biszkopt na przemian łyżką wykładać jasną i ciemną masę. Wstawić na 2 godziny do lodówki aby sernik stężał następnie polać polewą.



Sernik dość szybko żeluje, podczas przekładania na biszkopt, warto mieć w osobnym naczyniu gorącą wodę, w razie gdy masa stanie się zbyt sztywna i nie da się jej nakładać na biszkopt, wystarczy miskę z masą wstawić do gorącej wody i parę razy zamieszać.






4 komentarze:

  1. Olu, rewelacyjny pomysł, piękna zeberka ! :))) buziaki !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten serniczek mam na oku ,pyszności.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com