TORT KAWOWO KOKOSOWY



Tort-Sernik na zimno przygotowany na powitanie Nowego  Roku. Delikatny biszkopt a na nim pierwsza warstwa z białego sera połączona z  mocnym  espresso. Kolejna nieco delikatniejsza przygotowana z serka Mascarpone z dodatkiem cappuccino. Ostatnia warstwa to bita śmietana o smaku likieru kokosowego. 



SKŁADNIKI (tortownica 21 cm)

Biszkopt
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru

Sernik espresso
500 g białego sera (najlepiej z wiaderka)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki espresso rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia
**2 łyżki żelatyny rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia

Sernik cappuccino
250 g Mascarpone
3 łyżki cappuccino w proszku (ja użyłam o smaku waniliowym)
1-2 łyżki cukru pudru
**1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia

Bita Śmietana
300 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
kieliszek likieru kokosowego. Wariant bezalkoholowy pół szklanki wiórków kokosowych zalać wrzątkiem  odstawić do wystygnięcia na około godzinę następnie przecedzić przez sitko dokładnie dociskając wiórki aby jak najwięcej wyleciało naparu i użyci go zamiast likieru.
**1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia.



Sposób przygotowania:

Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.   Ciasto przełożyć do tortownicy  wyłożonej papierem do pieczenie (papierem wyłożyć tylko spód ) piec w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 min.

Sernik espresso
Biały ser zmiksować z cukrem pudrem dodać napar espresso dokładnie połączyć. Cały czas miksując dodawać przestygnięta żelatynę. Masę odstawić do stężenia, gdy zacznie żelować wylać  na biszkopt wstawić do lodówki.

Sernik cappuccino
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i cappuccino, cały czas miksując dodawać przestygnięta żelatynę. Masę wyłożyć na stężały sernik espresso i wstawić ponownie do lodówki.

Bita Śmietana
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder, oraz likier i dokładnie wymieszać. Cały czas miksując dodawać powoli żelatynę. Bitą śmietanę przełożyć na poprzednią warstwę i odstawić do lodówki aby tort starzał. Tort dowolnie udekorować. 
**Przed połączeniem żelatyny z pozostałą masą, należy najpierw do żelatyny dodać około 2 łyżek masy dokładnie wymieszać i delikatnie miksując wlewać mieszankę żelatyny do masy.






4 komentarze:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com