SERNIK




Wilgotny, puszysty, dekoracyjny, smaczny sernik. Mocno pachnący wanilią, rozpływa się w ustach.



Ciasto:
40 dag mąki
20 dag masła
szklanka cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka

Sernik:
1,5 kg białego sera (najlepiej  trzykrotnie zmielonego)
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
laska wanilii
2 budynie waniliowe (jeżeli używamy budyniu z cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego cukru)
2 jajka
Opcjonalnie bakalie (zalać gorąca wodą i pozostawić na około godzinę następnie odsączyć )



PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy.
Sernik:
Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Wanilie przeciąć na połowę wyskrobać ziarenka i dodać do masy jajecznej wszystkie składniki dokładnie wymieszać.   Do sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie (budyniem można posypać bakalie zapobiegnie to ich opadaniu na dno) wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.

Wykonanie:

Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast.
Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować. 



4 komentarze:

  1. Jaki kolorowy ten serniczek, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, napakowany pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com