SERNIK Z MAKIEM



Ulubiony sernik mojej mamy, w cukierni w której swego czasu mama go kupowała nazywał się Sernik Kapitański. Zawsze zastanawiałam się skąd ta nazwa, w internecie co prawda można spotkać się z sernikiem o tej nazwie, ale ciasta te są bez maku i znacznie różnią się  od tego który ja pamiętam z dzieciństwa. W smaku podobny smak do sernika z makiem, lecz cały urok tego smakołyku to kleksy maku w serniku i kolorowe bakalie.



SKŁADNIKI: (forma 20x20)

Ciasto:
30 dag mąki
15 dag masła
0,75 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka

Sernik:
1 kg białego sera (najlepiej  trzykrotnie zmielonego)
szklanka cukru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe (jeżeli używamy budyniu z cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego cukru)
2 jajka
Opcjonalnie bakalie (zalać gorąca wodą i pozostawić na około godzinę następnie odsączyć )

Masa makowa:
50 dag maku
20-30 dag cukru
4 białka
5 dag masła (stopionego)

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy.
Sernik:
Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka (+ 4 żółtka z masy makowej) zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie (budyniem można posypać bakalie zapobiegnie to ich opadaniu na dno) dokładnie wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.
Masa makowa:
Mak zalewamy wodą  i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie gotowania mak przekładam na sitko i odsączam pozostałej wody. Następnie 3 razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam.

Wykonanie:
Na cieście na przemiennie pasami układać ser i mak, następna warstwę układać w ten sposób aby gdzie na poprzedniej warstwie był ser ułożyć mak, i tak powtarzać do wykończenia składników.
Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować. 





4 komentarze:

  1. Super połączenie i właśnie dla takich wypieków nie mogę doczekać się świąt :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również ze względu na takie ciasta lubię święta

      Usuń
  2. Uwielbiam seromak! :D Zawsze gości u mnie na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu tego ciasta największą zwolenniczką jest mama, ale i ja również nim nie pogardzę:)

      Usuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com