PIERNICZKI SIOSTRY ANIELI
listopada 22, 2013
3
Boże Narodzenie
,
Kakao
,
masło
,
miód
,
mleko
,
przyprawa do pierników
,
Wigilia
Pierniczki,
które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko
kruche delikatnie pachnące przyprawami korzennymi. Ja pominęłam kakao przez co
moje pierniczki są nieco jaśniejsze od tych, które proponuje siostra Aniela.
Ciasto
50 dag mąki
1
łyżeczka; kakao, sody,
2
łyżki przyprawy korzennej
10
dag masła,
10
dag cukru,
10
dag miodu płynnego (jeżeli miód jest twardy należy rozpuścić w mleku)
0,5
szklanki mleka
1
jajko
Przygotowanie
Do
mąki dodać wszystkie produkty sypkie, jajko, miód. Masło roztopić dodać mleko i
dokładnie wymieszać, przestudzone masło z mlekiem dodać do pozostałych składników
i ciasto dokładnie zarobić. Gotowe ciasto rozwałkować na taką grubości jaka nam
najbardziej odpowiada i wycinać pierniczki, gotowe układać na przygotowanej
blaszce do pieczenia. Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180 C. pierniczki wyjmujemy gdy są jeszcze miękkie potem letko stwardnieją Gotowe pierniczki dowolnie udekorować.
pierniczki, też muszę wziąć się za nie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
Te pierniczki nie wymagają leżakowania wiec można je upiec w ostatniej chwili:)
Usuńupiekłam ale bez jajka, gdyż zabrakło..., czy będą dobre?
Usuń