IZAURA- SERNIK Z MURZYNKIEM
Ciasto stare jak świat, zastanawiam się jak nazywało się przed serialem Izaura, przecież to właśnie od imienia głównej bohaterki Brazylijskiej telenoweli, która była mulatką pochodzi nazwa tego ciasta. Więc ktoś wpadła na pomysł żeby nazwać ciemno-jasne ciasto Izaura. Może kiedyś mówiono murzynek z sernikiem lub sernik z ciemnym ciastem, nie zmienia to jednak faktu że jest pyszne. Wilgotny murzynek, oraz puszysty sernik, polany polewą i posypany wiórkami kokosowymi. I to co w Izaurze najciekawsze nigdy nie wiadomo jak będzie wyglądać, czy ser będzie układać się równo na ciemnym cieście, czy powstaną fale, a może jeszcze w inny sposób…
ciasto
2
szklanki mąki
1,
5 szklanki cukru
3
łyżki kakao
250 g kostka
masła
2
łyżeczki proszku dopieczenia
torebka
cukru waniliowego
4
jajka
Masa serowa
70
dag sera białego- najlepiej z wiaderka nie wymaga mielenia
4
jajka
szklanka
cukru
pół
kostki masła
wiórki
kokosowe
budyń
waniliowy
Wykonanie
Ciasto
Masło,
cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5
min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół
szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek. Wlać
ciasto do formy.
Żółtka
oddzielić od białek z nich ubić sztywną pianę. Żółtka oraz cukier i cukier
waniliowy zmiksować na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać stopniowo masło
miksować aż składniki się połączą. Ser wymieszać z budyniem, dodać masę
jajeczną dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na końcu dodawać partiami
sztywną piane z białek i delikatnie połączyć z serem. Do formy przygotowanej do
pieczenia wylać ciemne ciasto, a na wierzchu masę serową. Piec 60 minut w
nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać pozostawioną polewą (pół szklanki masy). i posypać
wiórkami kokosowymi.
oj tak, ciasto stare jak świat:) nie wiem, czy to było przed serialem Izaura, ale w moich okolicach niektórzy znają to ciasto pod nazwą "cielaczek"
OdpowiedzUsuńO jaka fajna nazwa „cielaczek”, w sumie coś w tym jest
UsuńJa też znam je jako ,,cielaczek ,, ,pyszota!
OdpowiedzUsuńPewnie że pyszota, a nazwa cielaczek rzeczywiście pasuje do tego ciasta
UsuńMam pytanie:
OdpowiedzUsuńdo masy serowej dajemy budyń, czy cukier waniliowy? Pewnie chochlik się wkradł, bo w składnikach jest budyń, a w przepisie cukier wan.
Inaczej (bo już doczytałam):
Usuń- ile cukru waniliowego do masy serowej?
- budyń do sera dodajemy prosto z paczki, czy najpierw go fotujemy?
Dzieki.
I ile ma u Pani 'kostka masła'? Bo są 200g i 250g...
UsuńCukru waniliowego dodaje 2 -3 łyżeczki lub małe opakowanie, budyń dodaje jako proszek do sera, masło 250 g
UsuńDzięki. Czyli do sera też cukier waniliowy?
UsuńA ja mam przepis na Izaurę bez budyniu i też jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji jak będę piekła następna nie dodam budyniu, i zobaczę czy mi się uda, dzięki za radę:)
UsuńWszystko fajnie tylko dlaczego piszecie blaszka 22x22... Ciasto wyplynelo mi z malej blaszki w piekarniku, resztę same dopowiedzcie.
UsuńA ja mam pytanie o masło w masie serowej - ma być rozpuszczone czy po prostu miękkie??
OdpowiedzUsuńprosiłabym o w miarę szybką odpowiedź bo chcę upiec na Nowy Rok :-)
Masło wystarczy że jest miękkie, natomiast jeżeli ser jest typu tłustego wtedy można pominąć masło. Trzymam kciuki żeby ciasto się udało. Wesołych Świąt
UsuńDo sera dodałam 1 szkl.cukru i całą torebeczkę cukru wnilinowego...zobaczymy czy wszystko będzie OK.
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Zamiast budyniu można dodać mąki ziemniaczanej ze dwie łyżki. Chodzi o związanie wody w serze. Budyń tez jest na bazie mąki ziemniaczanej, no i ma dodatki smakowe, więc często pojawia się w przepisach z użyciem zmielonego twarogu. Ja budyniu nie używam, bo staram się nie korzystać z przetworzonej żywności.
OdpowiedzUsuńMoje pytanie jest po co odlewamy 0,5 szkl masy kakaowej.Nie widzę byśmy gdzieś ja oddawali pozniej?
OdpowiedzUsuńNa polewe reszta...
UsuńNo ale tam ida surowe zoltka przeciez...i potem takie na polewe? jesc? :/
UsuńTe 0,5 szklanki masy kakaowej jest do polania upieczonego ciasta
OdpowiedzUsuńCiasto serowe mam wylać ma ciemne nie mieszać??? pytam żeby mieć pewność
OdpowiedzUsuńTak na murzynka wylać ser, forma 22 x 22 cm
UsuńJaki wymiar formy
OdpowiedzUsuńJak dla mnie lepiej najpierw wylać ser a potem ciemną masę. Robię tak od lat. Inaczej ciemna masa nie utrzymuje ciężaru sera i nie ma możliwości wyrosnąć.
OdpowiedzUsuńSer kładę kupkami na ciasto ,jak rośnie to tam gdzie jest mniej sera wyrośnie wyzej, wtedy jest zamierzony efekt.Ja mam normalna deke kwadratowa i też dobrze.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, a jaka tu ma byc blaszka?
OdpowiedzUsuń