CIASTO HERBACIANE


CIASTO HERBACIANE



Puszyste ciasto, delikatnie pachnące herbatą mimo mocnego naparu, smak herbaty jest niemal niewyczuwalny. Ciasto o pięknym karmelowym kolorze, niestety nie udało się uchwycić tego koloru na fotkach.

CIASTO HERBACIANE


Składniki forma( 25 cm x 10 cm )
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
3 jajka
125 g masła
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mocnego naparu z herbaty

Sposób przygotowania
Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem  na puszystą masę. Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,  następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i zimny napar z herbaty cały czas  miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną    pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec  około  45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto polukrować

CIASTO HERBACIANE

CIASTO HERBACIANE


4 komentarze:

  1. też ostatnio upiekłam herbaciane ale pierniczki:D świetne w smaku:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyzna że ciasto z herbatą ma ciekawy smak

      Usuń
    2. super pomysł, świetne dla herbacianych smakoszy :)
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. Ja przygotowuję babkę herbacianą, takie ciasta są aromatyczne i wilgotne :)

      Usuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com