PIERNIK




Piernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia… aż tęskni się za świętami. Jest wilgotny, puszysty a powidła śliwkowe którymi jest posmarowany doskonale zaostrzają jego nieco słodkawy smak.



25 dek. masła             
3 łyżki miodu            
1 szklanka cukru      
3 jajka
2 szklanki mąki        
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 szklanki mleka     
2 łyżki śmietany 18% 
3 łyżeczki przyprawy do piernika, ja taką przyprawę sama robię;
1 łyżeczka cynamonu
10 g goździków, całych
10 g gałki muszkatołowej
10 g ziela angielskiego
10 g czarnego pieprzu
Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy. Po zmieleniu przesiewam mieszankę przez sitko
słoiczek dżemu lub powideł
polewa

Masło, miód, cukier rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mleko  podgrzać potem dodać proszek dopieczenia. Do mąki dodać mieszankę przypraw 3-4 łyżeczki (według własnego gustu), następnie stopniowo dodawać przestygnięte, masło z miodem i cukrem, oraz mleko wymieszane z proszkiem do pieczenia, jajka oraz śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować  przelać do foremki, piec około 50 minut. Przestudzony piernik przeciąć posmarować powidłami lub dżemem (ja posmarowałam powidłami śliwkowymi) . A następnie całości polać polewą  

5 komentarzy:

  1. Ten Piernik jest dobry,polecam go naprawde.Dzieki za przepis RAROSSA.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy24/3/14 20:44

    Jestem kucharzem - amatorem, a ponieważ jeszcze nie było mi dane piec piernika, do przepisu podchodziłem jak pies do jeża :) W końcu się odważyłem no i proszę: UDAŁ SIĘ ZA PIERWSZYM RAZEM! Uznanie w oczach Towarzyszki Życia - bezcenne! Dzięki Ci, Olu, za Twój wkład w umocnienie mojej wiary w siebie! Pozdrowienia znad talerzyka pełnego piernika! (ale mi się rymło) :) Andrzej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Andrzeju bardzo mi miło, że dzięki mnie umacniasz się jako kucharz i rośniesz w siłę oczywiście kulinarną :) Pozdrowienia dla Ciebie i Twojej lepszej Połowy. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów i do pozostawienia komentarzy :)

      Usuń
    2. Anonimowy25/3/14 11:00

      Muszę tylko poczekać na kolejny przypływ natchnienia kuchennego... Miłego dnia życzę! :) Andrzej.

      Usuń
    3. Również miłego dnia życzę, hmm chociaż już raczej wieczoru:)

      Usuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com