SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA
Po
raz kolejny sięgnęłam po przepis siostry Anieli ponieważ lubię stare sprawdzone
przepisy takie można by rzec z „duszą”. Również i ja po upieczeniu tej szarlotki stwierdzam że
jest wyśmienita..
Ciasto.jest.zarówno.w.przygotowaniu.jak.i.w smaku podobne do ciasto kruchego które, już było podstawą do placka z malinami
i budyniem. Szarlotka godna polecenia.
Składniki
Masa jabłkowa
1 kg
jabłek (ja użyłam 2 kg)
Cukier
(według uznania)
1
łyżeczka cynamonu
5
łyżek bułki tartej
Ciasto
40
dag mąki
15
dag masła
15
dag cukru pudru
1
łyżeczka proszku dopieczenia
1
łyżka śmietany (kwaśna)
1
jajko
Przygotowanie:
Masa jabłkowa:
jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać..Tak.przygotowane.jabłka.zdjąć.z.ognia.dodać.bułkę.tartą,.cynamon.wymieszać. Odstawić aby wszystkie składniki się przegryzły w tym czasie przygotować ciasto: wszystkie składniki
zagnieść (w czasie wyrabiania może się tak zdarzyć że trzeba będzie dodać więcej
maki) wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą części rozwałkować wyłożyć
na blaszkę wysmarowaną masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć
masę jabłkową. Rozwałkować drugą części ciast i przykryć nią jabłka. Siostra
Aniela poleca nakłuć ciasto, ja o nakłuwaniu zapomniałam i nie
zrobiły mi się pęcherzyki, także nie wiem czy to jest konieczne. Piec w
nagrzanym piekarniku w temperaturze 175C ok 50 minut gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Lubię szarlotkę i nie tylko ja. Ze względu na lenistwo, zrobiłem ją z takim produktem z Pińczowa jabłka prażone szarlotka. Wszystko się udało i ciasto w krótkim czasie zostało pochłonięte. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńMiło mi ze szarlotka się udała i że smakowała :)
UsuńSuper przepis, bardzo smaczna szarlotka 👍
OdpowiedzUsuńChcialbym upiec ten smakolyk lecz jako "przedszkolak w kuchni" zastanawiam sie w jakiej temperaturze piec by nie wolac strazy pozarnej. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszna szarlotka z przepisu korzystam już parę znika zaraz po zrobieniu
OdpowiedzUsuń