SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA

SZARLOTKA


Po raz kolejny sięgnęłam po przepis siostry Anieli ponieważ lubię stare sprawdzone przepisy takie można by rzec z „duszą”. Również i ja po upieczeniu tej szarlotki stwierdzam że jest wyśmienita..
Ciasto.jest.zarówno.w.przygotowaniu.jak.i.w smaku podobne do ciasto kruchego  które, już  było  podstawą do placka z malinami i budyniem. Szarlotka godna polecenia.


Składniki

Masa  jabłkowa
1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg)
Cukier (według uznania)
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek bułki tartej

Ciasto
40 dag mąki
15 dag masła
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku dopieczenia
1 łyżka śmietany (kwaśna)
1 jajko
Jabłecznik

Przygotowanie:

Masa jabłkowa: jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać..Tak.przygotowane.jabłka.zdjąć.z.ognia.dodać.bułkę.tartą,.cynamon.wymieszać. Odstawić aby wszystkie składniki się przegryzły w tym czasie przygotować ciasto: wszystkie składniki zagnieść (w czasie wyrabiania może się tak zdarzyć że trzeba będzie dodać więcej maki) wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą części rozwałkować wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą części ciast i przykryć nią jabłka. Siostra Aniela poleca nakłuć ciasto, ja o nakłuwaniu zapomniałam i nie zrobiły mi się pęcherzyki, także nie wiem czy to jest konieczne. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175C ok 50 minut gorące ciasto posypać cukrem pudrem.


5 komentarzy:

  1. Lubię szarlotkę i nie tylko ja. Ze względu na lenistwo, zrobiłem ją z takim produktem z Pińczowa jabłka prażone szarlotka. Wszystko się udało i ciasto w krótkim czasie zostało pochłonięte. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi ze szarlotka się udała i że smakowała :)

      Usuń
  2. Super przepis, bardzo smaczna szarlotka 👍

    OdpowiedzUsuń
  3. Chcialbym upiec ten smakolyk lecz jako "przedszkolak w kuchni" zastanawiam sie w jakiej temperaturze piec by nie wolac strazy pozarnej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna szarlotka z przepisu korzystam już parę znika zaraz po zrobieniu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com