COMBER




Przed weekendem zakupiłam foremkę specjalną  do tego ciacha. Comber  mogła by być to inna nazwa jakoś mi nie pasuje do ciasta, ale skoro już jestem posiadaczką foremki  musiałam popełnić to ciasto. Jest bardzo wilgotne dzięki procentom które są w nim ukryte :), czekoladowe, i pomimo upałów wygrało z lodami, tym bardziej polecam. Jest jedno ale nie wiem czemu na cieście niema charakterystycznego wzoru, który powinno się uzyskać dzięki tej formie. Jednak smak rekompensuje wygląd





Ciasto:
5  jajek
100 g cukru
100 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g startej na tarce gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao 
100 g masła
50 ml rumu
Polewa
Tabliczka gorzkiej czekolady

Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać startą czekoladę kakao, stopione i ostudzone masło oraz rum, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, na końcu dodać piane z białek i delikatnie połączyć. Formę wysmarować   tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto i piec 40-50 min w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Ostudzone ciasto wyjąc z formy i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą.

4 komentarze:

  1. też mam taką foremkę - ostatnio piekłam w niej sernik :x:D

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest comber? U mnie taką foremkę mama ma ze 20lat i zawsze się na to mówiło keksówka, a jak chciałeś żeby ci ktoś podał to: "Tą zaokrągloną!" :D
    ależ mnie uświadomiłaś!
    Ciacho wygląda na wilgotne i baaardzo czekoladowe-mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Comber byl na wage w Hortexie, mial orzechy wloskie...DZIEKI ZA PRZEPIS, SZUKALAM GO PRAWIE 40 LAT...nigdzie nie bylo,...tylko wlasnie miesne combry

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com